Workshop Opstellingen

Maandagavond 15 juli 2024; 19.00 – 22.30 uur

Een opstelling is een doeltreffende en krachtige methode die inzichten verschaft over jouw persoonlijke, familiaire en/of werk gerelateerde vragen. Thema’s die te maken kunnen hebben met bijvoorbeeld relaties, angst, rouw, schuld, keuzes maken, omgaan met autoriteit, opkomen voor jezelf.

De workshop stelt je in de gelegenheid kennis te maken met deze methodiek. Je kunt ervaring opdoen als representant, je kunt zelf een vraag inbrengen of gewoon alleen maar kijken. Het representeren of meekijken is een bijzondere ervaring, het verruimt je blik en leert je ook iets over jezelf.

Ons systeem is continu op zoek naar dat wat kloppend is, naar evenwicht. Het niet respecteren van deze verlangens in ons systeem veroorzaakt belemmeringen. Je ziet dan opvallende herhalingen optreden door de generaties heen.

Lectus a sagittis malesuada posuere tristique viverra.

Programma

Wat een opstelling krachtig maakt is om deze “verdekt” te doen. Dat wil zeggen dat de vragensteller en begeleider, alleen de vraag weten en welke representant voor wie of wat staat. Vanuit een volledig niet-weten wordt de opstelling begeleidt. En kunnen er geen aannames gedaan worden door de representanten.

Tijdens de familie opstelling zal diegene die zijn vraag/thema (vraagsteller) stelt, andere groepsleden vragen om voor iemand uit zijn/haar familie te staan. Deze representanten (plaatsvervangers) kunnen gevraagd worden om voor bepaalde familieleden te staan zoals de vader, moeder, voor de vraagsteller zelf, zus, broer enzovoorts. De vraagsteller geeft de representanten een plek in de ruimte. Soms kan een representant ook gevraagd worden om voor een bepaald thema te staan bijvoorbeeld “mijn wens” of “mijn vraag”.

Als alle representanten een plek hebben in de ruimte, ontstaat vervolgens een proces dat leidt tot een diepgaande ervaring voor de vraagsteller. Het bijzondere is dat steeds blijkt dat de representanten toegang krijgen tot de persoon die ze vertegenwoordigen. De begeleider zoekt dan, o.a. door de positie van de representanten te veranderen, naar een voor ieder passende plek. Rituele uitspraken kunnen dit proces ondersteunen. Zo wordt er een nieuwe impuls gegeven in het doorbreken van belemmeringen en ontstaat er een helend effect.

Het meewerken als representant in een opstelling is ook een diepgaande ervaring. Meestal is het geen toeval dat je voor een bepaalde persoon of thema staat. Hiermee kan ook de vraag/thema die speelt bij een representant leiden tot verheldering. Zelfs wanneer je toekijkt, kan een opstelling met je resoneren en je raken in je eigen vraagstukken.

Praktische Informatie

Ontvangst om 18.45 uur. We starten om 19.00 uur en om 22.30 uur ronden we af.

De bijdrage voor deze avond is voor een vraagsteller € 75,- en voor een representant € 35,-. Deze avond is inclusief koffie, thee, water en versnaperingen.

Meer weten over familie opstellingen, heb je nog twijfels of wil je een keer meedoen? Neem dan contact met me op.

Locatie: De Dorpsschuur, Oosterhoutsedijk 29, Lent (bij Nijmegen)